Iteam
GitHub

En månad med Windows Phone 7

Samsung Omnia 7

Jag har inte använt telefonen som en recensent som testar varje funktion var för sig och koncentrerar sig på varje liten del utan jag har använt telefonen i dagligt bruk som en ”vanlig svensson”. Min recension kommer alltså inte peta på varje detalj utan bara på sådant jag faktiskt använt.

Halkig

Som många recensenter skrivit så är baksidan ganska hal och känns nästan som teflon. Än har jag inte tappat telefonen men det känns inte alltid tryggt när man fiskar upp den ur fickan. Någon typ av gummering på baksidan skulle lösa problemet och här letar jag bara rätt material så när jag hittar det kommer jag klistra på det själv.

Kameran

Nu har jag inte använt kameran särskilt många gånger än men generellt så blir bilder på nära håll med blixt helt utfrätta. Att välja HDR hjälper lite vid knepig blixtbilder men störigt nog måste man välja om HDR varje gång man öppnar kameran igen. Detta känns klart som en bugg och fixas förhoppningsvis.

Strulet med upplåsningen från 3

När jag låste upp den från 3 så fungerade telefonen med Telia, dock med undantaget att 3G inte går igång så än så länge får jag leva med bara wifi. Så vitt jag förstått kommer sannolikt en hård reset lösa problemet men det betyder ju att konfigurerar om telefonen och synka över innehåll igen och det har jag inte haft tid med än. MMS fungerar inte heller och detta ska tydligen inte gå lösa alls ännu med samsungs telefoner. Här väntar jag på en lösning från Samsung eller Microsoft.

Allt som 3 skräddarsytt utom splashskärmen som visas direkt när man startar telefonen går att ta bort. Splashskärmen är förstås störig men påverkar inte den dagliga användningen. Här väntar jag också på nån lösning även om det är mindre kritiskt förstås.

Osvenskt

Att telefonen i sig är på engelska är ju inget problem utan snarare något jag ser som positivt. Att ha autokorrigering på tangentbordet på svenska vore schysst men är inte heller direkt kritiskt.

Marketplace går att komma åt om man följer rekommendationerna i min tidigare blogg http://tekniken.nu//Nyheter-och-trender/samsung-omnia-7---forsta-intrycket. Dock fungerar inte kreditkortet om man inte har tur att ha ett postnummer vars siffror finns som startsiffror i nån ort i USA. Det verkar det som det är enklare att registrera kreditkort om man registrerar sitt live konto i England än i USA. Här har jag valt att just nu att inte köpa några applikationer utan vänta tills marketplace dyker upp i Sverige och att då resetta min telefon och sätta upp svenska kontot istället.

Skärmen

Färgerna och svärtan är imponerande. Texten går bra att läsa även om den inte är lika skarp som en traditionell skärm p.g.a pixelplaceringarna på super amoled. Ett problem som däremot visar sig vid vissa tillfällen är att skärmen inte klarar toningar (gradients) särskilt bra. En mjuk övergång från en färg till en annan kan skapa band som liknar dom man får om man har för få färger att välja på. Vet inte hur detta kan uppstå då skärmen enligt spec ska klara 16.7 miljoner färger. Detta går förhoppningsvis lösas med en mjukvarufix.

Multitasking

Musik kan spelas i bakgrunden och med hjälp av notifieringar klarar man de flesta behov av multitasking. Tyvärr så använder inte messengerklienten (ej skriven av microsoft) notifieringar utan kör helt enkelt bara när den är i förgrunden. Messenger skulle förstås kunna använda notifiering på samma sätt som när man får SMS man får bara hoppas att utvecklaren bygger in det själv.

Rykten säger att uppdateringen som kommer i början av 2011 kommer innehålla en utökad multitasking så här får man vänta och se.

Musik

För att kunna lyssna på musik på min korta promenad till och från jobbet så köpte jag ett par nya Sennheizer mx170 som är av gamsla stuket med en liten muff i örat för en dryg hundring för att ha vanliga lurar istället för såna som invaderar hela hörselgången. Med dessa hörlurar låter luren riktigt bra och den klarar driva ganska hög volym.

Att byta låt kräver att man klickar på skärmen, sedann volymkontrollen och sedan på framåt- eller bakåtikonerna som visas längst upp. Alla andra mobiler jag använt har kunnat byta låt med ett långt klick på volymkontrollen. Här hoppas jag på en mjukvarufix, man vill ju inte ta av sig handskarna i onödan på vintern.

Dålig kvalitet på 3:e parts appar/spel

Det finns just nu ca 4000 appar/spel på marketplace. Av dessa så har jag ca 20 appar och ca 5 spel installerade på min telefon som ”är nåt att ha”. Om jag kunde registrera mitt kreditkort skulle jag ha lite bättre urval men det är ändå skrämmande dåligt.

Man önskar att Microsoft hade en regel som säger att en applikation som släpps på marketplace måste:

A)    Ha minst 100 rader kod (appar som har en knapp som spelar ett enda ljud eller som visar en enda bild borde förbjudas)

B)     Tillföra mer än de exempelapplikationer Microsoft släppte första dagen. Det finns t.ex en utmärkt och gratis unitconverter från Microsoft som kan hantera alla tänkbara mått, ändå ser man utvecklare som släpper applikationer som bara översätter mellan t.ex celsius och kelvin.

C)     Ha en potentiell målgrupp som är större än 1000 personer. Har sett appar som bara visar t.ex schemat för ett event i en specifik lokal i USA. En sådan app borde inte finnas på den publika marketplace alls.

D)    Skilja sig från utvecklarens tidigare applikationer. Detta för att undvika dumheter som 20 olika appar från samma tillverkare som bara t.ex visar olika citat om olika områden där det enda som skiljer sig är ikonen och datakällan.

Det här är förstås en tidsfråga, skräp kommer alltid finnas men mängden kvalitetsappar ökar varje vecka.

Stabilitet

Själva telefonen och de inbyggda applikationerna är väldigt stabila med ett enda undantag. Marketplaceapplikationen som båda hackar ibland och kan låsa sig så mycket att den inte går att starta igen (resten av telefonen fungerar dock fortfarande). Lösning på marketplacebuggen är en enkel 15 sekunders omstart av telefonen men det är förstås störigt att behöva starta om telefonen typ en gång i veckan bara för detta.

Väldigt nöjd

Det är förstås enklast att skriva om de problem man har men även om det inte framgår så tydligt av texten så är jag väldigt nöjd med telefonen. Även om det förstås fattas vissa roliga och användbara funktioner så är telefonen skön att använda, den hindrar en inte från att utföra sina uppgifter utan ser till att hålla sig ur vägen.

Givetvis så hoppas man på många förbättringar och nya funktioner i uppdateringen som ska komma snart, men precis som med Windows 7 så känner man att ett servicepack vore bra men jag måste inte absolut ha ett precis nu.

Tommy Söderström
2010-12-09