Iteam
GitHub

En bra PDF-lösning utan Adobe

PDF är på många sätt ett bra format – man kan göra dokument med typsnitt som inte finns på mottagarens dator, man kan göra formulära som läsaren kan fylla i etc. Det jag oftast vill göra med PDF-filer är:

  1. Läsa och skriva ut
  2. Fylla i formulär och spara
  3. Skapa PDF:er genom att skriva ut, t.ex. från Word

Med Adobes egen gratisläsare Adobe Reader så kan man göra en av punkterna ovan, hjälpligt. Att läsa PDF-filer och skriva ut dem fungerar bra. Däremot undrar man varför det krävs en enorm applikation som dessutom startar väldigt långsamt och har åtminstone en hjälpapplikation som ligger och tär på minnet hela tiden. Formulär kan man visserligen fylla i, men man kan inte spara de ifyllda värdena utan bara skriva ut det ifyllda formuläret och hoppas att man aldrig behöver gå tillbaka och göra ändringar.

Vill man kunna göra alla punkterna ovan behöver man köpversionen av Adobe Acrobat, det räcker med standardversionen som ”bara” kostar 4 625 SEK plus moms.

Alternativa lösningar?

För att lösa punkt 1 och 2 rekommenderar jag Foxit Reader. Den är helt gratis, startar blixtsnabbt och klarar av att spara ifyllda formulär. Jag har hittills inte hittat någon PDF som den inte klarar, och den har precis som Adobe Reader plugins för de vanliga webbläsarna.

För att lösa punkt 3 rekommenderar jag Pdf995. Den installerar en skrivardrivrutin som gör att man kan skriva ut till en PDF-fil från alla program som kan skriva ut. Den är gratis i reklamversion, och vill man slippa de ganska irriterande reklamfönstren så köper man en licens för facila $10.

Båda leverantörerna har också en massa andra PDF-produkter (som jag inte har testat):

Foxit har förutom sin gratisläsare en massa olika paket för den som behöver skapa PDF:er, t.ex. PDF Creator för $30 som gör samma sak som PDF995, PDF Editor för $99 där man kan ändra i färdiga PDF-filer, PDF Form Designer för $79 för att skapa formulär och PDF Phantom för $129 som innehåller alltihop.

Pdf995 har PdfEdit995 för att skapa PDF:er (lite som Acrobat Distiller tror jag) och Signature995 för att signera dem – båda två samt Pdf995 ovan för totalt $20.

Anders Bornholm
2009-10-20