Iteam
GitHub

Dagens julklappstips: Spotify

Det är ju nästan töntigt att framhålla Spotify och därmed sälla sig till alla andra (teknik)bloggare i Sverige, men man kan ju inte låta bli! Spotify är gratis för den som har fått en inbjudan, men kostar 99:-/månad för den som inte är bland de utvalda – och då slipper man dessutom reklamavbrotten, som jag misstänker kommer bli alltmer frekventa framöver. Vi på tekniken.nu har tjatat länge o men tjänst där man kan prenumerera på musik, och nu har den äntligen kommit!

Det är med en viss känsla av overklighet som man faktiskt lagligt kan lyssna på nästan vilken musik man vill omedelbart. Spotifys katalog är inte komplett, men hittills har den bara gått bet på det extremt hårda testet ”Fönt ja en körv så höpper ja i älva” – i övrigt har allt dykt upp i sökresultaten. Man kan lägga upp spellistor och enkelt skicka länkar till både spellistorna och enskilda låtar (om mottagaren har ett konto). För de som har kommit förbi självändamålet i att ha en massa plastaskar att visa upp för sina gäster så är detta den perfekta tjänsten.

Spotify Premium heter månadsprenumerationen som kostar 99:-/månad, och den kan köpas som presentkort. Vad bättre som present än nyckeln till en oändlig källa till musik, både ny och gammal! Eftersom det är en månadsprenumeration så blir den också lätt att anpassa den till alla julklappsbudgetar.

Finns det inget dåligt med Spotify då? Jo, det är klart att det finns några saker som man önskar sig:

  • iPhone-applikation – utan mobila möjligheter så måste man ju ändå skaffa musik man kan ta med sig
  • Bättre rekommendationer – jag är lite överraskad att det inte finns fler möjligheter att få förslag på ny musik, men det är alldeles säkert på gång.
  • Volymnivån – tyvärr har Spotify normaliserat alla låtar till en ganska låg nivå, vilket gör att man måste dra på ganska bra. Systemljuden blir onödigt höga i jämförelse och har man ett klent ljudkort kan ljudkvaliteten bli lidande när man måste maxa uteffekten.

Trots ovanstående – Spotify är en grym julklapp till musikintresserade släktingar och vänner!

Anders Bornholm
2008-12-16