Iteam
GitHub

Dagens julklappstips: Bärbar dator

Nu undrar ni förmodligen vad jag menar med att något så gammalt som en laptop skulle vara årets julklapp, men självklart pratar vi här om två nya väldigt populära nya bärbara segment: Budget- och minilaptops.


Minilaptop / ULCPC / NetBook

Efter att Asus släppte sin Eee PC förra året har dessa små ”surfdatorer” har exploderat i popularitet under 2008 och alla datortillverkare värda namnet har sett till att få in minst en i sortimentet. Vi pratar här om ytterst små, lätta och billiga bärbara datorer som i huvudsak är anpassade för att websurf och mail och som samtidigt är enklare att ta med sig på semestern. Prestandan i dessa datorer är oftast betydligt lägre än i vanliga bärbara, men alldeles tillräcklig för avsedda ändamål. Tex har Intels nya Atom-serie här blivit populär.

Microsoft har satt följande hårdvarukrav på datorer som kvalificerar som en ULCPC:

  • Minne: 1 GB RAM eller mindre
  • Skärm: 10.2" eller mindre
  • Lagring: 80 GB traditionell hårddisk eller 16 GB SSD
  • Grafik: DirectX version 9 GPU eller lägre
  • Strömförsörjning: Advanced Configuration and Power Interface (ACPI)
  • Övrigt: Ingen tablet PC-funktionalitet

Ofta är dessa förinstallerade med lätta linuxdistributioner men Microsoft har också fått en ny marknad för Windows XP Home, och valt att förlänga operativsystemets garanti för ULCPCs.

Exempel: HP 2133, kostar ca 4000:- inkl moms.

Budgetlaptop

För den som tycker att en minilaptop inte riktigt fyller hela behovet och som gärna vill ha lite mer prestanda och större skärm så finns det numera gott om budgetlaptops som håller riktigt hög kvalitet. Grundförutsättningarna här är att man vill ha en vettig processor , minst 1GB RAM, >100GB hårddisk, operativsystem och en 15” skärm men inte betala mer än 3995:- inkl moms.

Jag köpte under året en HP 530 som gav mig allt ovanstående. Efter att dessutom konfigurerat upp den att dual-boota Windows Vista Home Basic och Mandriva Linux så har jag fått en grymt mångsidig dator som lämpar sig perfekt till allt utom tungt grafikarbete och spel.

Exempel: HP 530, kostar också ca 4000:- inkl moms.

Magnus Tjerneld
2008-12-18