Iteam
GitHub

Canon släpper en efterlängtad uppföljare till EOS 5D

Canon EOS 5D släpptes 2005 och var en mindre revolution - den första systemkameran för konsumentmarknaden med en fullstor bildsensor (de flesta systemkameror för konsumentmarknaden har en mindre sensor av samma storlek som APS-kameror). Efter det hände inte mycket, fram till det att Nikon tidigare i år släppte sin fullsensormodell D700.

Igår kunde man läsa på Fotofeber att Canon nu äntligen har släppt sin nya fullsensorkamera under det fantasifulla namnet EOS 5D Mark II till i princip exakt samma pris som D700 (26 000:-). Det här med systemkameror är precis som med operativsystem lite som religion – man har/gillar antingen Nikon eller Canon. Själv är jag en Canon-människa, men jag tycker ändå att man rent objektivt bara kan imponeras av specifikationerna:

  • 21,1 megapixel
  • ISO-tal upp till 25 600
  • Videoinspelning i HD (1080, 30fps, upp till 29 minuter per klipp)
  • Magnesiumhus

Uppdatering: Gizmodo har fått tag i bilder där man har testat videofunktionen: http://gizmodo.com/5052767/a-taste-of-the-canon-5d-mark-iis-mindblowing-full-hd-video. Bilderna är alltså skärmdumpar från videon, inte fotografier. Verkar helt sjukt lovande!

Anders Bornholm
2008-09-18