Iteam
GitHub

Att köpa en Windows Phone 7

Eftersom jag är på väg att köpa en Windows Phone 7 telefon så har jag förberett mig genom att titta på vilka telefoner som finns och vilka parametrar man bör ta hänsyn till.

Den 21:a oktober går det att köpa telefoner i Sverige. Här är de parametrar man bör ta hänsyn till och lite grundinformation om de modeller som går att köpa.

En viktig punkt att ta hänsyn till är om man som tidig svensk kan leva med begränsningar som gäller de länder som inte är officiella lanseringsländer. Här sticker några grejer ut som t.ex inga svenska menyer, tangentbordet har ingen svensk rättstavning, onlinetjänsterna kan vara begränsade o.s.v. Dessa problem och begränsningar kommer mest sannolikt lösas inom ett halvår eller så men det kommer förstås vara jobbigare i början.

Version av operativ systemet

Då alla telefoner kommer ha samma version av operativsystemet och det inte finns nån splittring som t.ex Android har så behöver man inte välja telefon baserat på vilken version den har eller hur bra företaget är på att uppdatera versioner på sina existerande telefoner. Operativsystemet är på engelska just nu.

Mjukvara som skiljer sig mellan tillverkarna

Tillverkarna har möjlighet att skicka med specifik mjukvara men har inte möjlighet att ändra själva grundfunktionerna i telefonen eller gräsnittet vilket gör att man inte behöver välja bort en telefon om man inte gillar hur dom anpassar sina gränsnitt. Vilka applikationer som följer med kan dock ge tillverkarna lite extra poäng om dom lyckas leverera nåt unikt som inte går att köpa löst.

HTC har byggt en hub som liknar deras vanliga Sense-gränsnitt. Här har dom fläskat på med mängder av animeringar för den som vill flasha lite med sin telefon.

LG har byggt in eget stöd för DLNA, dvs media delning samt en augmented reality applikation och röst-till-text för att kunna t.ex twittra genom att tala med telefonen.

Prestanda

Här kan det skilja sig på ett par punkter och det kommer krävas en del benchmarks för att hitta en tydlig vinnare bland tillverkarna. Det som främst kan skilja sig är mängden ram, hastigheten på flashminnet och grafikchipset. Här får man vänta på benchmarks innan man hittar vinnaren. Av de tidiga recensioner jag läst och videos jag sett flyter dock allt bra på alla telefonerna.

Lagringsutrymme

Mininivån är satt lågt på 8 GB utrymme på telefonerna och tidiga rykten har visat att de flesta telefonerna kommer stanna på mininivån, en klar showstopper för de flesta. En del telefoner kommer gå att utöka med SD-kort. Av lanseringstelefonerna är det bara LG som verkar komma med 16 GB som standard. Då det finns 25 GB utrymme på skydrive att synka till gratis så kanske 8 GB kan räcka men det kommer kännas trångt.

Skärm

Upplösningen kommer vara samma bland alla telefoner men kvaliten och storleken kommer variera. Kvalitetsmässigt verkar Samsung ta täten genom sin amoled på sin Omnia 7. Storleken på skärmen kommer ju avgöra storleken på telefonen så här får man hitta en bra balans och  det krävs nog att man håller telefonen i handen innan man bestämmer sig.

Byggkvalitet

Känslan är ju viktig, det ska inte knaka i fogarna när man klämmer lite på telefonen och här får man antingen läsa recensioner eller testa klämma lite själv på telefonerna. Knapparnas kvalitet och känsla är ju också viktig eftersom en hel del av navigationen på WP7 går via de tre standardknapparna under skärmen.

Utseende

Givetvis en smaksak, här så har alla tillverkarna möjlighet att göra nåt snyggt genom att skala ner allt till gärna ett minimum och låta kanterna vara kantiga. Här tycker jag Samsungs Omnia 7 är riktigt snygg.

Tangentbord eller inte

Jag värdesätter en tunnare mobil framför en med fysiskt tangentbord. Mjukvarutangentbordet kommer sannolikt också att gå uppgradera till åäö i framtiden så risken är stor att hårdvarutangentbordet kommer kännas osmidigt snart. Vid lanseringen kommer ingen telefon ha hårdvarutangentbord men fler telefoner lär dyka upp senare.

Kamera/video

Här kan det skilja sig både upplösning, blixt och funktioner. 5 megapixel bilder är mininum och alla kan spela in 720p video. Här har jag sett tidiga tester som tyvärr visar att samsung komprimerar videon lite väl hårt samt tappar lite frames.

Pris

Det lär inte vara speciellt billiga mobiler eftersom minsta specifikationen säger att alla kommer vara i övre prestandasegmentet.

4 telefoner

Vid lanseringen i sverige kommer det att finnnas 4 olika telefoner att köpa från 3 olika tillverkare. Här är listan samt det som som sticker ut hos varje mobil:

HTC 7 Trophy – sannolikt billigaste

HTC 7 Mozart – 8 MP kamera, Xenon blixt

LG Optimus 7 – 16GB lagringsutrymme som standard

Samsung Omnia 7 – exklusiv för operatören 3. Har 4 tum super amoled skärm

Slutsats

Telefonerna är väldigt lika varann både funktions- och utseendemässigt och det är i princip en smaksak vilken telefon man fastnar för. Jag har själv fastnat för Samsung Omnia 7 pga av dess fina skärm och kantiga utseende men får se om det går att köpa den olåst eller låsa upp den hos 3.

Orkar man vänta så lär det dyka upp fler modeller närmaste månaderna.

Tommy Söderström
2010-10-14