Iteam
GitHub

Apple OS X Snow Leopard kan nu beställas!

Apple har de senaste två åren gjort ungefär samma sak som Microsoft – städat i sin bakomliggande kod. Microsoft har precis blivit klara med sitt operativsystem Windows 7 som är Windows Vista men städat från onödig kod och optimerat för hastighet. Idag släpper Apple sitt nya operativsystem Apple OS X Snow Leopard som är en städad variant av deras tidigare operativsystem Apple OS X Leopard.

/Nyheterna är få i gränssnittet men under huven finns det destå mer:

  • Hela operativsystemet är nu i 64-bit. Alla centrala delar är omskrivna för att dra nytta av hela minnet – tidigare var t.ex. Finder 32-bit och kunde inte använda mer än 3gb av det installerade internminnet.
  • OpenCL – alla datorer som säljs numera har en väldigt kraftfull extraprocessor i grafikkortet som inte används annat än när du spelar spel – men nu kan utvecklare skriva applikationer som utnyttjar denna processor och koden skrivs på samma sätt som all övrig kod vilket gör att te.x. mediauppspelning, kodning av filmer osv kommer kunna gå mycket snabbare framöver.
  • Inbyggd multitrådning – En stor utmaning för utvecklare är att utnyttja hela kraften i datorn på ett jämnt sätt. Processorn i en dator är ju numera uppdelad i flera interna kärnor som kör koden helt separat men en stor utmaning för utvecklare är att dela upp koden i lagom stora uppdrag som drar jämnt på alla processorerna. Numera finns det en ”Grand Central Dispatch” inbyggd i kärnan som hanterar denna utmaning och ska avlasta programmen från detta dilemma vilket kommer ge stor effekt för t ex mediauppspelning. Det populära mediauppspelningsprogrammet VLC till exempel kan endast använda 50% av processorkraften i en dual core processor vilket gör att min mac-mini hemma inte klarar av 1080p i mkv-container men andra program (PLEX) klarar av att spela upp 1080p galant på grund av bättre uppdelning av kärnorna.
  • Inbyggt Exchange-stöd som låter applikationer som iCal, Mail och adressboken synkroniseras direkt mot en Exchange-server. Rykten säger också att addressboken uppdaterar status från Twitter och Facebook.
  • Hela installationen är bantad – mest på grund av slopat stöd för PowerPC processorerna men även en hel del annat gammalt är bortrensat. Alla skrivardrivrutiner hämtas till exempel numera direkt från nätet istället för att skickas med installationsskivan. Enligt Apple får du nu 7 gb extra på hårddisken när du uppgraderat.

Vi på tekniken.nu gillar att de stora företagen nu vågar prioritera den bakomliggande tekniken så mycket att det blir egna produktversioner med så mycket ståhej som det ändå är kring denna lansering utan att behöva göra om hela användargränssnittet. Vi ser ju såklart dock fram emot vad som nu kommer byggas på detta snabba och stabila ramverk. Kan man våga att få önska sig ett nytt 3D-gränssnitt som liknar gränssnittet i Minority Report som nästa operativsystem från innovatörerna i Cupertino?


Christian Landgren
2009-08-24