Iteam
GitHub

Äntligen ny modell för e-legitimationer

Den statliga E-delegationen har nu kommit med sitt förslag till hur e-legitimationerna ska fungera i framtiden. De beskriver dagens system som framgångsrikt men samtidigt behäftat med en rad problem. Jag kan bara hålla med, på båda punkterna. Det är fantastiskt att man kan deklarera, ordna personbevis och logga in på t.ex. CSN med samma inloggning! Det är inte lika fullt fantastiskt att tekniken hela tiden springer ifrån BankID som utvecklar den tekniska lösningen, vilket gör att nya versioner av webbläsare och operativsystem plötsligt står helt utan möjlighet att använda e-legtimation. Ett annat problem i den gamla lösningen är att den som vill implementera inloggning med e-legitimation måste ha en fullständig lösning hos sig.

Den nya lösningen kommer att bygga ut dagens lösning med s.k. federation av identiteter. Det betyder att man kan separera den som tillhandahåller en tjänst (t.ex. CSN) från den som tillhandahåller själva e-legitimationen och inloggningskontrollen (t.ex. banken). Det här är samma idé som när man kan använda sitt Facebook-konto för att skriva kommentarer på en blogg, utan att att bloggen själv behöver ha en hel Facebook-inloggning. Detta kommer göra det mycket billigare för fler aktörer att implementera inloggning med e-legitimation utan att de behöver lägga enorma pengar på att implementera och säkra upp inloggningen. I den nya modellen kommer det att både finnas statligaidentitetsintygsgivare som Skatteverket och privata, som bankerna. Man kommer också att kunna skaffa en e-tjänstelegitimation som man kan använda som representant för ett företag eller organisation. Alltihop kommer att byggas på den öppna standarden SAML. 2012 ska det nya systemet vara i /Drift.

Läs mer om den nya lösningen på idg.se.

Jag är stolt över att bo i ett land som tar digitala identiteter och e-legitimationer på allvar, och detta känns som ett bra och naturligt nästa steg. Tänk om man hade bott i t.ex. USA där digitala deklarationer har stoppats (i Kalifornien) eftersom de ansågs förstöra marknaden för leverantörer av skatteprogram...

Anders Bornholm
2009-10-19