Iteam
GitHub

Amazon släpper E-bok

Amazon släppte i dagarna sin egen hårdvara för att läsa e-böcker, Amazon Kindle. I praktiken är det en monokrom 6-tumsskärm med en upplösning på 800x600 och ett linuxbaserat operativsystem. Kindle skeppas med 256MB minne, utbyggbart med SD, batteriet skall enl Amazon hålla ca 30h. Inbyggt trådlöst nätverk (Sprint EVDO) skall också göra det möjligt att köpa böcker direkt från Amazon.

Kindle är framförallt anpassad för att visa Amazons egna proprietära format (AZW), men skall även kunna visa Mobipocket och oformaterad text. Amazon verkar också tillhandahålla möjlighet att konvertera en drös andra filformat via en emailtjänst, förmodligen mot en kostnad. E-böckerna hos Amazon verkar kosta ca $10.

Det roliga är att det börjar ta fart på allvar med e-böcker, Amazon har redan ca 90.000 titlar till försäljning. Det tråkiga är att /Utvecklingen leds av innehållsägarna, vilket gör att vi riskerar att få samma problem med DRM och proprietära format som musikbranchen dragits med. Att Amazon tagit fram ett eget filformat känns som helt fel väg att gå, och man lär få problem att läsa Amazons böcker på någon annan läsare än Kindle (tex Sonys Reader). Bokbranchen borde verkligen enas om ett standardformat, även om det kommer knäckas (it will). Om alternativet är att kunderna måste köpa en hårdvara per bokaffär så kommer kunderna att ledsna helt och känna att det är ok att piratkopiera.

Magnus Tjerneld
2007-11-21