Iteam
GitHub

Aktuellt om Windows Phone 7

Här kommer en summering av de senaste tidernas /Nyheter om Windows Phone 7, både aktuellt och vad som väntas under året.

För utvecklarna

Så har begränsningen med 5 gratis applikationer ändrats till 100 applikationer. Detta innebär i praktiken att vi kommer att få se fler gratis spel/appar men också tyvärr att det kommer bli fler massproducerade appar där endast ikoner och texter kommer ändras.

Mer än 9000 applikationer och spel

Det finns förstås fortfarande luckor i utbudet men det är inte direkt nån brist på applikationer längre. Givetvis så är en hel drös spel bara skräp främst bland gratisvarianterna men är man villig och kan betala 99 cent dvs ca 6.40 kronor för sina spel så finns det många med hög kvalitet.

Uppdatering i mars

En uppdatering med klipp och klistra samt prestanda och buggfixar är på gång (kanske 8:e mars). Just nu så finns en föruppdatering som är till för att förbereda telefonen för den riktiga uppdateringen att ladda ner men om du som jag har en Samsung Omnia 7 är det rekommenderat att vänta på en nyare uppdatering då denna föruppdatering kan strula för just samsung mobilerna.

Andra halvåret kommer det en massiv uppdatering med bl.a:

Svenskt stöd för telefonen är planerat till och här är bara spikat tangentbord och OS stöd men det finns anledning att tro att det i samband med detta kan komma stöd för marketplace och x-box live stöd också.

Multitasking i telefonen. Implementationen verkar bli att håller man ner bakåtknappen i några  sekunder så dyker applikationerna man kör upp med stora skärmbilder som man kan scrolla sig igenom. Hur mycket applikationerna får göra i bakgrunden är dock inte helt klart men det verkar inte vara helt fri multitasking utan det blir sannolikt  ett antal API:er som öppnas upp så att applikationen kan spela musik och lyssna på GPSer och dylikt.

Twitter i People Hubben och Officedokument kan synkas mot Skydrive vilket gör det enklare att dela dokument och ger 25 gb gratis utrymme.

Internet Explorer 9 i telefonen. Här kommer mobilbrowsern att få en supermodern browser med HTML 5 stöd och GPU acceleration. Om inte de andra mobilerna gör nåt drastiskt närmaste halvåret så kommer Windows Phone 7 ha den snabbaste webbläsaren av alla. Inget nytt har sagts om Adobe Flash stöd men det verkar sannolikt att flashstöd kommer komma i samband med IE9.

Sajttips

För att hänga med vad som händer på svenska fronten så finns ingen bättre källa än Microsoft Phones nordiska affärsområdeschef Peter Wissingers blog http://wissinger.wordpress.com/.

En annan svensk nyhetsblog http://www.winmobile.se/.

De bästa engelska windowsphone bloggarna är http://wmpoweruser.com/ och http://wpcentral.com/

Tommy Söderström
2011-03-01