Iteam
GitHub

5 skäl till att Google Analytics är världsbäst på webbstatistik

För att börja använda Google Analytics på din webbplats så registrerar du ett konto på Google och loggar in på analytics.google.com. Har du redan ett GMail-konto kan du använda det. När du har registrerat din site får du en kort javascript-kodsnutt som du ska klistra in i din webbsida. Inga installationer, inga komponenter på servern, inga loggfiler etc.

Andra statistikverktyg har ofta mängder av obegripliga rapporter. Google Analytics har en mängd enkla rapporter som man kan använda direkt, men man kan också gå på djupet och skapa egna rapporter. En av de bästa funktionerna är att man kan sätt upp mål som verktyget sedan följer upp. Ett mål kan bestå i t.ex. hur många besökare som tar sig igenom sidorna i en köpprocess eller hur många som går från startsidan till att prenumerera på ett nyhetsbrev.

Mina två favoritfunktioner i Google Analytics är Map Overlay och Site Overlay. Map Overlay visar ner på stadsnivå varifrån dina besökare kommer i världen. Site Overlay visar din site och lägger ovanpå ett lager med diagram över vilka länkar besökarna klickar mest på.

Precis som alla Googles andra webbtjänster är Analytics byggd med Webb 2.0-teknik. Ajaxfunktioner gör att uppslagningar, ändringar av intervall, byta diagramtyp o.s.v. görs utan sidomladdningar och väldigt smidigt för användaren.

En tjänst blir inte bra bara för att den är gratis, ibland tvärt om. Men en tjänst som är riktigt bra blir ännu bättre när den inte kostar något.

Anders Bornholm
2007-09-12