Iteam
GitHub

Se på film i din mobil

Smarta telefoner blir allt vanligare - t.ex. Sony Ericsson P1, Nokia N95 och Windows Mobile-mobiler från en mängd tillverkare. Att surfa mobilt och alltid komma åt sin epost är bekvämt - men visste du att du kan se på filmer och TV-serier i riktigt bra kvalitet direkt i mobilen?

Är det svårt? Nej! Blir det inte väldigt smått? Skärmen på mobilen är ju inte så stor, men eftersom moderna mobiler har väldigt bra upplösning så funkar det över all förväntan.

Det här behöver du:

 • En smartphone eller en handdator med Windows Mobile (t.ex. Samsung BlackJack eller HTC MTeoR), Symbian (t.ex. Nokia N95 eller SonyEricsson P1) eller PalmOS (t.ex. Treo).
 • CorePlayer – en mycket bra mediespelare för mobila enheter för $20-$25 beroende på operativsystem, eller gratisvarianten TCPMP som funkar bra men inte är lika snyggt och inte vidareutvecklas.
 • PocketDivXEncoder – ett gratis filmkonverteringsprogram som tar nästan vilken videofil som helst och konverterar till ett anpassat DivX-format för din mobila enhet.

Gör så här (det är lättare än vad det ser ut - följ bara instruktionen steg för steg):

 1. Ladda ner här: PocketDivXEncoder. Från och med den nya versionen (0.3.96 beta) funkar det utmärkt även på Vista om man kör det som administratör. PocketDivXEncoder är ett grafiskt gränssnitt till den grymma konverteringsmotorn mencoder som klarar av att konvertera från nästan alla videoformat man kan tänka sig (divx, xvid, mpeg, mpeg2, mkv o.s.v.)
 2. När man startar PocketDivXEncoder får man välja vilken enhet man ska koda video för. Jag brukar välja PDA eftersom den har samma upplösning som min HTC MTeoR (240 x 320 pixlar).
 3. Öppna din videofil.
 4. Gör lämpliga inställningar för konverteringen. Jag brukar välja de här (vissa ligger under advanced options):
  • Video quality: 12 (max)
  • Audio quality: 5
  • Brightness: +6%
  • Saturation: +5%
  • Sound: +5%
  • Use 2-pass encoding: ikryssad (konverteringen tar längre tid men ger bättre kvalitet)
  • Deinterlace: ikryssad
  • VHQ: ikryssad
  • XviD: ikryssad (om man inte kryssar i den här får man ut en DivX-fil istället – skillnaden är minimal).
 5. Överkurs: Beskär filmen. Om din enhet inte har widescreenformat så kan det bli en del svarta kanter (precis som på en vanlig TV utan widescreen). Jag brukar beskära lite så att man får en video med större höjd men tappar lite i ytterkanterna. För en TV-serie i widescreen (1.78:1) brukar jag sätta höjden till 210, för en film (2.35:1) brukar jag sätta höjden till 180. Detta gör man under Resize.
 6. Tryck på Encode Now så sätter kodningen igång.
 7. Ladda ner och installera CorePlayer eller TCPMP på din mobila enhet.
 8. När punkt 6 är klar, kopiera över den konverterade filen till din mobila enhet.
 9. Öppna filen i CorePlayer och njut av film överallt! Coreplayer gör sig bäst i fullskärmsläge där den vrider filmen för att utnyttja skärmytan på bästa sätt.

Med inställningar ovan blir ett 22-minutersavsnitt av en TV-serie ungefär 85 MB, 45-minutersavsnitt 160 MB och en långfilm c:a 325 MB. Man får in mycket TV och film på ett minneskort på 2GB med andra ord.

Anders Bornholm
2007-10-19