Iteam
GitHub

Så hyr du film och TV lagligt på iTunes

BitTorrent i all ära men vill man göra rätt för sig är det svårt i Sverige eller Europa överlag. Det finns några svenska alternativ, vi har tidigare skrivit om HeadWeb som vi egentligen gillar mer eftersom det är en bättre teknisk lösning - inget DRM skydd och har en svensk butik men tyvärr är utbudet inte tillräckligt bra (inte ens i närheten av lika bra som i den fysiska filmbutiken runt hörnet). I USA finns det många tjänster som erbjuder laglig film och TV med hela det stora utbudet, iTunes, NetFlix och Hulu är de stora spelarna men tyvärr är de än så länge begränsade till den amerikanska marknaden. Men nu finns det ett sätt att komma åt iTunes trots att du sitter i Sverige, metoden går ut på att du skapar ett amerikanskt konto och använder det till köp på iTunes. Numera är också all musik som säljs på iTunes fri från DRM-skydd vilket gör att du kan köpa musik via ditt amerikanska konto och sedan lyssna på det oavsett vilket konto du har loggat in som. Att Apple har tagit bort DRM-skyddet för musik till slut hurrar vi extra mycket för och förhoppningsvis kommer detta framöver även gälla för köpfilmer snart så att du kan bränna dem på DVD.

Överlag känns det synd att man måste krångla så här mycket för att kunna göra rätt för sig, men förhoppningsvis lär sig filmindustrin snart samma läxa som musikindustrin har gjort! Skälet till att iTunes inte erbjuder denna möjlighet till Europa lär säkerligen vara på grund av begränsningar i deras avtal med upphovsägarna (filmbolagen) och att film och TV-industrin är bortskämda med att kunna ha olika releasedatum i olika delar av världen.

Anyway, så här gör du:

  1. Köp ett iTunes Gift Card på eBay av en amerikansk säljare. Hitta en säljare som har fått goda recensioner och betala ungefär vad kortet är värt, ibland några dollar över värdet på kortet ibland några dollar under. Jag köpte ett 50$ kort för 46$.
  2. Vänta på emailet från säljaren som skrapat presentkortet och skickat koden till dig. Min kod kom efter fem minuter.
  3. Gå in i iTunes, logga ut ditt nuvarande konto (det är ju kopplat till Sverige).
  4. Klicka på Redeem i iTunes Store.
  5. Fyll i den kod du fick av säljaren (den förbrukas inte än, du kan vara lugn).
  6. Nu trycker du på login och sedan Create Account – eftersom du redan matat in presentkortet så behöver du nu inte fylla i ett kreditkort, välj därför –None.
  7. Välj en annan av dina mailadresser.
  8. Skriv in en adress på ett hotell du varit på i USA eller annan giltig amerikansk adress.
  9. Tryck Create. Nu kommer ditt amerikanska konto skapas och fyllas med pengarna från presentkortet.

Kvaliten på bild och ljud är kanon, det står HD-kvalitet och bilden är högupplöst men en film på 1,35gb håller ju inte blu-ray kvalitet direkt. Hastigheten att ladda ner filmer är jättesnabb eftersom Apple använder sig av Akamai:s distributionsnätverk så du kan oftast börja titta på filmen direkt när du köpt/hyrt den. Om du har en Apple-TV eller en Mac-mini kopplad till din TV kan du nu börja använda Frontrow på riktigt! Riktigt skön upplevelse kan jag lova!

Priserna är väldigt konkurrenskraftiga, nu har dollarn gått upp lite den senaste tiden så det är inte samma rea-priser som i somras men ändå väldigt behagligt. Dessutom får man ju alla filmer tidigare än i Sverige.

Här kommer lite prisexempel:

Hyra en film: $3.99 (c:a 32kr)

Du har 24 timmar på dig att titta på filmen. Köpa filmen kostar $14.99 (c:a 120kr)

Köpa en hel tv-säsong (season ticket) : $18.99 (c:a 120kr), enskilt avsnitt: $1.90 (c:a 16kr)

Köpa ett musikalbum: $9.99 (c:a 80kr)

Christian Landgren
2009-01-07