Iteam
GitHub

Real Racing - bästa iPhone-spelet någonsin!

I Apple App Store finns numera över 100 000 applikationer. En hel del av dem är spel, så konkurrensen är stenhård, men jag har hittat det som är mitt favoritspel och som jag tycker höjer sig ganska mycket över alla andra. Spelet är Real Racing. Jag är en inbiten racingnörd på alla nivåer (utom att tävla själv irl :-) ) som har ägnat många timmar till att nöta banor i spel som GP4 och EA Sport F1 200x. På PSP har jag kört en hel del racingspel, men körkänslan vill inte riktigt infinna sig trots en analog styrspak. Det som hittills har gett rätt känsla är en ratt kopplad till datorn.

Plats på scen för Real Racing till iPhone. iPhones kapacitet ger åtminstone lika bra och snabb grafik som en PSP, men det som verkligen gör den stora skillnaden är accelerometerstyrningen. Spel som kräver en gamepad av något slag tycker jag själv blir rätt svårstyrda och tråkiga på iPhone, men i racingspel där hela telefonen kan fungera som en ratt briljerar verkligen iPhone. Jag har aldrig spelat ett racingspel utan riktig ratt som har gett en så verklig körkänsla! Utvecklaren Firemint har också satsat mycket på grafik och realistiska köregenskaper. I fyra olika bilklasser kan man tävla på 12 olika banor med olika karaktär.

När man har tagit sig igenom spelets karriärläge öppnar sig spelets verkliga bonusfördel: online-läget. Det finns två sätt att tävla online, det enklaste är genom time trials. Du försöker helt enkelt sätta ditt snabbaste varv på en bana med utvald biltyp. Ditt resultat laddas upp med ett enkelt knapptryck och du kan direkt se din plats på den globala topplistan! Varje time trial-resultat vägs sen ihop för att placera dig på den globala rankingen. Inte nog med det – om man kopplar ihop sitt online-konto med sitt Youtube-konto så laddar spelet automatiskt upp en Youtube-video varje gång man slår sitt personliga rekord på en bana. Vad sägs om undertecknads snabba varv – plats 175 globalt (kanske hade kommit ett par placeringar till högre om jag hade hållit mig på asfalten hela varvet):

Det andra online-läget är att delta i en serie. Serietävlingarna går ut på att tre banor körs i följd, där man får 5 minuter per bana på sig att sätta ett snabbt varv. Ungefär som ett F1-kval i klassisk tappning. Sedan vägs placeringarna på de tre banorna ihop till en slutplacering. Detta är ganska kul, men det är en liten besvikelse att man inte kan tävla mot andra online på banan samtidigt... Jag har inte testat LAN-läget, men hoppas att man kan köra mot varandra samtidigt på banan där :-).

Namn: Real Racing
Utvecklare: Firemint
Pris: 38 SEK
Grafik: 5
Kontroller: 5
Spelvärde: 5
Prisvärde: 4
Rekommendation: Köp!

(finns även som gratisversion, specialgjord för lanseringen av nya Golf GTI).

Anders Bornholm
2009-12-07