Iteam
GitHub

Kabelmyt BUSTED

Äntligen har någon tagit tag i det som man misstänkt länge – att de där fina HDMI kablarna för 500kr med guldpläterade kontakter fina specifikationer och superduperskärmning inte ger någon konkret skillnad. Jag har ju länge hävdat att det är här tillverkarna men framförallt återförsäljarna har sin egentliga vinst. Bluffen bygger på samma osäkerhet som allriskförsäkringarna – har man precis köpt en dyr TV för 30 000 kan man inte riskera att få dålig bild så man tar den där dyra kabeln för 500kr ändå. Detsamma gäller även monsterkablar för högtalarare, jag har personligen dragit vanlig elkabel till mina högtalare hemma och den är ju gjord för att skicka 230 volt med många ampere så varför skulle inte den fungera bättre än en monsterhögtalarkabel? Skillanden i pris är enorm.

Nu kommer jag säkert reta gallfeber på alla er som köpt dyra kablar som vill försvara sitt köp med hjälp av undersökningar av olika saker och säger bara: Bring it on! Jag vill gärna bli motbevisad.

När vi ändå är inne på myter så skulle jag gärna se någon som kan bevisa om det verkligen är skadligt för batteriet att använda mobilen direkt när man fått den från affären – de flesta hävdar att den måste ligga på laddning i åtta timmar innan den används – jag hävdar att det också är en myt med samma sanningshalt som att man får kramp när man badar precis efter man ätit. ;)

Läs mer om kabeltestet på M3:
http://www.idg.se/2.1085/1.242208/unikt-blindtest-vi-avslojar-kabel-bluffen

Christian Landgren
2009-09-02