Iteam
GitHub

Helgen är räddad: SingStar-klon till PC!

Har du alltid sneglat avundsjukt på dina kompisar med Playstation och SingStar? Nu finns en "SingStar-emulator" till PC! Efter ett tips i IDG-tidningen M3 laddade vi ner och testade UltraStar - en open source-variant av SingStar. För den som har missat hela SingStar-tåget så är det ett otroligt roligt karaokespel där man inte bara får text och musik presenterade, utan även bedöms utifrån hur väl man håller ton och kan spela mot varandra. I UltraStar finns en mängd spellägen, allt från ensamsjungande och duetter till partyläge med turneringar mellan upp till sju spelare.

Programmet är otroligt enkelt att installera (kopiera bara filerna till en katalog i program files) och kräver inga konstiga drivrutiner eller så. Det är bara att plugga i mikrofonen och sjunga! Har du bara ett ljudkort (ganska vanligt) kan du med en enkel adapter dela upp stereoingången i två monoingångar och tilldela de två mikrofonerna varsin kanal så att ni kan spela två samtidigt. Har du flera ljudkort kan du klämma in ännu fler samtidiga spelare än två.

Man kan även göra egna låtar till UltraStar - man behöver en mp3-fil, en midi-fil (som programmet läser ut tonhöjderna ur) samt en timead fil med texten. Har du en video också är det bara att lägga dit den med, men det är inget krav. Kanske inget man snor ihop på fem minuter, men det finns gott om färdiggjorda låtar att hitta på webben, vilket väl borde vara OK om man har köpt låten på skiva eller Itunes? Roligast är att det finns mängder av låtar som aldrig kommer leta sig fram till SingStar - vad sägs om ett "all death metal karaoke"?

Även om ordet SingStar inte nämns någonstans på UltraStars webbplats så kan man tänka sig att Sony förr eller senare kommer att göra sitt bästa för att få säkra monopolet för en av deras största försäljningssuccéer. Passa på att ladda ner det nu :-)

http://www.ultrastar.de

Anders Bornholm
2007-09-19