Iteam
GitHub

Gitarristens bästa iPhone-appar

App Store är full av riktiga guldkorn för den som spelar gitarr. Här är några av mina favoriter:

Guitar Toolkit (Agile Partners) – 75 SEK

Guitar Toolkit innehåller en stämapparat, en metronom med tap tempo och ett enormt omfattande bibliotek av ackord och skalor där alla positioner på den virtuella halsen gör ljud så att man kan testa ackorden lite. Alla grundverktyg man kan behöva med andra ord. Stämapparaten är väldigt mycket mer exakt än en vanlig stämmare jag köpte på Musikbörsen för ungefär 200:-, så bara den gör att den här applikationen är värd sina 75 SEK.

Alternativ: billigare program som bara t.ex. är stämapparat eller bara ackordbibliotek 

Tab Toolkit (Agile Partners) – 75 SEK

Tab Toolkit är en applikation för att visa och spela upp tabulatur på telefonen. Klarar formaten Guitar Pro och Powertab (och kanske några till), med alla spår och olika instrument. Om man är van vid Guitar Pro så hittar man allt man förväntar sig utom funktionalitet för att skapa och ändra i tabbarna. För att få in tab-filerna i applikationen så kan man antingen ansluta till programmets inbyggda webbserver från en dator och ladda upp den vägen, eller så kan man använda den inbyggda webbläsaren

Alternativ: Ultimate Guitars tabapplikation Ultimate Guitar Tabs för 22 SEK. Den är mycket enklare i sitt utförande och visar bara tabbar i vanligt textformat. Den erbjuder dock direktaccess till hela UGs arkiv och har några smarta funktioner som man också hittar på UGs site, t.ex. autoscroll i ett tempo man bestämmer.

AmpKit (Agile Partners) – 0 till 149 SEK

AmpKit simulerar förstärkare, kabinett, pedaler, mickar o.s.v. Som en Pod i applikationsformat helt enkelt. I gratisversionen får man med en Peavy Valveking, två kabinett, en mick och två pedaler. Man kan köpa mer utrustning antingen via in-app-köp eller genom att betala 149 SEK för fulla versionen där man får mer utrustning och lägre priser på köpen. Detta är en potentiellt dyrare lösning än konkurrenten iAmplitube, men jag tycker att AmpKit är överlägset därför att:

  • Den har inspelningsfunktion (ganska katastrofalt att detta inte finns i iAmplitube, kommer förhoppningsvis snart)
  • Alla inspelningar görs torrt, effekterna läggs på i realtid även när du spelar upp dina inspelningar inne i programmet. Det gör att du alltid kan re-ampa dina inspelningar om du köper nya förstärkarmodeller eller helt enkelt har rattat in ett bättre ljud
  • Den har funktion för backtracks, laddas upp via programmets inbyggda webbserver (samma som i iAmplitube)
  • Den har smartare preset-hantering, varje inställning sparas med eget namn och bild av den utrustning som ingår (iAmplitube har 12 numrerade slotar utan mer information än siffran)
  • Den har direkt koppling tillSoundCloud (som vi bloggat om tidigare) där du kan ladda upp dina inspelningar och dela med dig.

Oavsett vilken app du väljer så behöver du ett sätt att koppla gitarren till telefonen. AmpKit är sammankopplat med Peavys Ampkit link, men andra produkter som gör samma sak – t.ex. iRig som hör ihop med iAmplitube jag tycker är mycket snyggare – funkar lika bra och är kompatibla. Det är extremt imponerande att de här apparna tar in ljudet i princip helt utan latens (jag märker ingen åtminstone), något som traditionellt sätt är rätt krångligt att få till med en normal PC utan att skaffa ett särskilt ljudkort med rätt sorts drivrutiner.

Alternativ: iAmplitube, PRS Jam

Fret Surfer (Jason Neufeld) – 22 SEK

För den som liksom jag har sjukt svårt att komma ihåg tonerna på halsen så finns spelet Fret Surfer där man övar på just det. Kanske inte världens roligaste spel, men väldigt bra övning, så slipper man skämmas så mycket när man träffar sin gitarrlärare.

Sammanfattning

Det är inte så svårt att räkna ut vem jag tycker gör de bästa gitarr-apparna. Agile har verkligen lyckats otroligt bra med sina applikationer, även om de är dyra (i iPhone-världen) så är de absolut bäst och mest prisvärda.

Utöver applikationerna ovan finns det många, många fler. Det finns virtuella gitarrer, inspelningsstudios, kompositionsappar och mycket annat.

Anders Bornholm
2010-09-14