Iteam
GitHub

Bacon är alltid bacon men Chuck Norris är inte cool längre

...eller vad händer när mina favoriter inte är lika bra som jag brukar skryta om?

Vi har alla varit i den situationen när vi lovordat en produkt, en person eller ett varumärke för alla vi känner men prylen/varumärket eller personen förändras. Prylen kanske blir sämre med varje uppdatering eller den kanske inte hänger med konkurenterna. Varumärket kanske är uppköpt eller har tappat sin ideologi som det en gång stod för, personen kanske växer upp och blir tråkig istället för rebelisk och cool.

Chuck Norris var en gång var det hårdaste som fanns, speciellt i sina filmer. Han gjorde roundhouse-sparkar som ingen annan och var så hård att ingen skulle våga säga nåt annat. Numera är han väldigt religiös och politisk konservativ, knappast cool på nåt sätt åtminstone i mina ögon. Legenden Chuck Norris är fortfarande cool men inte personen bakom legenden.

Den andra sidan av myntet är Apple som en gång stod för frihet, öppenhet och var den lille killens kompis har blivit mobbare, översittare, extremt inlåst och elitistiskt - men användarna som är samma användare som tidigare gillade Apple för att dom var avslappnade och öppna gillar numera Apple för att dom är stenhårda och stängda. Åsikten är kvar men argumenten är ändrade för att fortfarande komma fram till samma slutsats.

Microsoft som tidigare haft ostabila och fula produkter som t.ex windows NT, ME och XP (före alla servicepack) och som varit ganska oschyssta mot leverantörer och kunder har skärpt till sig enormt speciellt de senaste 5 åren (Vista är förstås undantaget här). Samma sak gäller Linux som de flesta anser är oanvändarvänligt och saknar drivrutiner, något som var sant väldigt länge men som de senaste 5 åren ändrats enormt och är inte längre en sanning utan en förlegad åsikt.

Varför är det då så svårt att ändra sig och varför används gamla sanningar som argument i diskussioner än idag. Det är inte svårt att hitta Microsoft-artiklar som har kommentarerna fyllda av ”blåskärmar”, ”monopol” och ”jag vill inte ha internet explorer 6” eller artiklar som handlar om att mormor inte kan använda linux men gankar noobs på sin Windows-maskin (ok just den artikeln kanske inte finns)?

Svaret ligger förmodligen i evolutionen och psykologins värld. När vi har investerat en stor del av vårt liv för att försvara något oavsett om det är ett vattenhål i öknen, en by med våra grannar eller en ras, religion eller en åsikt så har vi investerat en enorm mängd energi och anseende bland våra vänner och enligt evolutionen så är energi enormt dyrt. Energin var viktigare att lägga på större muskler och snabbare fötter för att hålla sig vid liv, och anseendet  behövdes för att få fortplanta sig. Idag har vi inte alls har inte alls samma förutsättningar (nördar t.ex. fortplantar ju sig ändå inte :-) ) men beteendet är för djupt att ändra på.

Lyckligvis så finns det saker man kan gilla utan att ha fel som t.ex bacon, lolcats och roliga översättningar men här är ju hela internet överens - tja iaf den köttätande delen av internet.

Hela den här bloggposten är mina åsikter som förstås också sitter så djupt att jag har svårt att ändra mig, tur nog så har jag förstås enbart gjort bra val så alla andra borde ändra sig istället. :-)

Tommy Söderström
2010-05-26