Iteam
GitHub

Ny version av AVG Free

AVG Free är mitt favoritalternativ bland gratis antivirusprogram. Tommy K Johansson tipsar på sin blogg om att det har kommit ut i helt ny version (8.0) med nya funktioner för antispyware och säkerhetskontroll av webblänkar. AVG Free innehåller inte alla de funktioner som köpversionen har (anti-rootkit, spamskydd m.m. och många fler möjligheter till att ändra inställningar) men har allt det man normalt behöver av ett antivirus i hemmamiljö.

Det finns dock ett irritationsmoment i nya versionen, som hänger ihop med länkkontrollen. Funktionen SafeSearch kontrollerar alla sökresultat i Google och andra sökmotorer efter phishing och visar en grön ikon vid de länkar som är ofarliga. Som van surfare vill man dock snart stänga av den funktionen. När man stänger av funktionen så visas dock en varningsmeddelande i AVGs ikon, vilket gör att man lätt missar andra fel som kan uppstå (t.ex. missade uppdateringar). Det finns två sätt att fixa detta:

  1. (svåra sättet) Installera AVG Free utan LinkScanner/SafeSearch. Det gör man med en parameter till installationsprogrammet: avg_free_stf_*.exe /REMOVE_FEATURE fea_AVG_SafeSurf /REMOVE_FEATURE fea_AVG_SafeSearch
  2. (lätta sättet) Stäng av AVGs webbläsar-plugin för SafeSearch. I IE öppnar man Tools->Manage Add-ons, i FireFox öppnar man Tools->Add-ons. I listan över tillägg letar man upp AVG SafeSearch och avaktiverar.

Med denna smärre irritation ur vägen kan jag bara rekommendera AVG Free 8!

Anders Bornholm
2008-04-28