Iteam
GitHub

Testat: Solid State Drive OCZ Vertex 30gb

Priserna för Solid State-hårddiskar börjar äntligen närma sig rimliga nivåer. Förra gången vi testade en SSD var det med tveksamma resultat. Överföringshastigheten var snabb, oftast. Ibland tog det dock stopp och disken verkade vänta på något innan den tog fart igen. Att använda Outlook (i cached Exchange mode) ställde till stora problem med fler stopp än annars.

Den SSD vi testade då var byggd av Samsung, inbyggd i en Dell-laptop. Vi har nu haft möjlighet att testa en disk från OCZ. Vårt testexemplar är på 30gb vilket verkligen är på gränsen om man vill köra Windows 7 som tar upp hälften av utrymmet direkt.

Disken känns som ett kvalitétsbygge med stilrent svart metallchassi. Den följer standard och passar perfekt i 2,5” diskplatser.

Mitt första test var att koppla in hårddisken i en av våra äldre laptops och installera Windows 7. Uppstarten av Windows tar runt 20 sekunder från avstängd till fungerande start-meny. Hastigheten i mina första tester blev inte så extrem som jag trodde, disken nådde taket vid 130mb/sek.  Jag installerade om och testade i gamla Windows XP, samma resultat. Insåg att den gamla datorn kör SATA I, inte SATA II, det var alltså antagligen styrenheten för hårddisken som satte stopp.

OCZ Vertex 30gb, Windows 7 x64 (SATA150):

Siffrorna ovan är fortfarande extremt imponerande för att vara i en laptop. Vanliga mekaniska hårddiskar i laptops brukar snitta runt 65mb/sek.  I mitt tycke är det alltså en väldigt bra uppgradering även för äldre laptops, givet att de är starka nog för Windows 7 i övrigt. Förutom hastighet har vi även två andra stora fördelar mot mekaniska diskar, strömförbrukning och stötkänslighet.

Jag kopplade därefter in OCZ-disken i min stationära dator av modernare snitt. Siffrorna såg genast bättre ut. Läshastigheten ligger stadigt på 220mb/sek och skrivhastigheten på 150mb/sek.

OCZ Vertex 30gb, Windows 7 x64 (nästan exakt samma i övriga operativsystem)

Jag testade även i Windows Server 2008 R2, Windows 7 x86 och Windows XP, resultaten rör sig knappt mellan de olika operativsystemen. Värt att nämna är att inget av operativsystemen kräver drivrutiner för installation på SSD, den känns igen som vilken SATA-hårddisk som helst. Jag testade också Outlook i cached Exchange mode vilket nu fungerade fläckfritt!

Som jämförelse har jag min vanliga Samsung Spinpoint 1TB hårddisk som jag använder i vanliga fall. Samsung-hårddisken ligger ganska stadigt på 90mb/sek, mindre än halva läshastigheten alltså! Det är dock inte bara läs- och skrivhastighet som avgör hur snabbt det går, intressant är också accesstiden, det vill säga tiden det tar för disken att hitta rätt data innan den börjar läsa eller skriva. För SSD disken tar det i snitt 0,2ms där det för min mekaniska disk springer iväg till 12ms, vilket gör en del skillnad när det handlar om att läsa fragmenterad data.

Samsung Spinpoint 1TB, Windows 7 x64

Frågan kvarstår dock huruvida det är intressant att använda hårddisken på daglig basis. En SSD hårddisk klarar av ett begränsat antal skrivningar till samma yta på disken. Detta löser tillverkarna genom att markera de datablock som blivit för välanvända så att de inte skrivs till igen. Detta gör att disken krymper sakta men säkert om den används mycket.

Det gäller därför att se till att det inte skrivs onödig data till din SSD. Som onödigt räknas nu defragmentering då SSD har så kort accesstid oavsett var på disken datan ligger. Se också till att ha tillräckligt med RAM i datorn så att en Pagefile inte behövs på hårddisken, detta går då att stänga av i Windows.

Jag rekommenderar också Windows 7 (eller Server 2008 R2) som har inbyggt stöd för funktionen TRIM, något som saknas i alla tidigare operativsystem. Mer om TRIM-funktionen på Wikipedia.

Den disken jag har behövde firmware-uppdateras, något som krävde att all data togs bort och att man vet vad man sysslar med. Uppgraderingen skulle förbättra stödet för TRIM-kommandot och lösa en del fel.

Som slutsats kan sägas att tekniken är i princip mogen för gemene man. Det är fortfarande några småsaker som uppdatering och fininställningar i windows som gör att det fortfarande är en entusiastprodukt.

Förutom det har vi förstås priset, cirka 25kr/gb jämfört med 0,7kr/gb för en mekanisk hårddisk. Inom ett halvår tror jag dock att tekniken kommer att vara helt klar för användning, både vad gäller pris och användarvänlighet.

Mats Egardt
2009-10-12