Iteam
GitHub

Mitt liv i molnet

Att placera sina data i molnet, eller på internet som vi sa för några år sedan, har gått från abstrakt hype till ett ovärderligt sätt att kombinera säker lagring, åtkomst överallt och enkla funktioner för att ge andra tillgång till valda delar av ditt digitala liv. Här är mina favoritmolntjänster!

Dropbox

Dropbox är en generell molntjänst för filer. Man installerar en applikation på sin dator (Windows, Mac eller Linux) som skapar en synkroniserad mapp. Allt som läggs i den mappen synkroniseras automatiskt till Dropbox webbtjänst, och till alla andra datorer där du har Dropbox installerat. Genom ett enkelt högerklick skapar du en hemlig länk till en utvald fil som du kan skicka till någon. Det finns också inbyggda funktioner för att visa foton i album. Självklart finns en iPhone-app som gör att du alltid har tillgång till dina filer även mobilt och kan dela ut dem direkt därifrån (det mesta hämtas över nätet men du kan välja att spara vissa filer lokalt om du vill ha tillgång till dem när du saknar uppkoppling). 2 GB utrymme får man gratis. Jag använder Dropbox till att spara privata dokument (inskannade fakturor, personbevis etc.), lite bilder, hela mitt privata Subversion-repository, mina musikprojekt (Reaper-projektfiler och tillhörande ljudfiler) och en Liberkey-installation med applikationer som går att köra utan installation. Dropbox har vi bloggat om tidigare.

Nackdelar: 2G gratisutrymme räcker inte långt (man kan dock få mer gratis genom referrals), det har också varit lite hallå om att Dropbox har lämnat ut sparade filer till amerikanska myndigheter.

Alternativ: iCloud, Sugar Sync

Evernote

Evernote är en tjänst för att spara olika typer av anteckningar, vanlig text, inskannade dokument, foton etc. Allt synkas till webben, och det finns förstås en iPhone-app och en applikation till datorn. Till skillnad från Dropbox så är filerna alltid tillgängliga offline i Evernote utan att du behöver göra något extra. En av de coolaste funktionerna i Evernote är att det körs automatisk OCR på alla foton, vilket gör att text i skannade eller fotade dokument blir sökbar. Det finns också en extension till Chrome som presenterar sökresultat från Evernote varje gång du söker på Google.

Nackdelar: OCR görs bara för sökning (OCR:ad text går inte att komma åt).

Alternativ: Springpad, Simplenote, PlainText, Google Notebook

Backblaze

Backblaze är en backuptjänst som kopierar hela din dator till molnet. Man installerar en liten applikation som kontinuerligt synkar filerna till webbtjänsten. Man kan när som helst via webbgränssnittet hämta filerna till valfri dator, vilket gör det till en tjänst där du kan komma åt filer utöver själva backupen. Första backupen tar väldigt lång tid (kan ta upp till en månad), men sen funkar det väldigt smärtfritt. Backblaze har vi bloggat om tidigare.

Nackdelar: Kostar pengar (fast bara $4 per månad)

Alternativ: Mozy, Carbonite

SoundCloud

SoundCloud är en molntjänst för musik. Den är inte mest avsedd som backup, utan mer för att kunna exponera sina alster och dela dem med andra. Spelaren är gjord i HTML5 och funkar därmed på iPhone och iOS (det finns även en iPhone-app) och kvaliteten på filerna är riktigt bra (många andra tjänster komprimerar och förstör låtarna ganska mycket). 120 minuter musik får man lagra gratis, och det finns massor av sociala funktioner som grupper, vänner och meddelanden. Det finns också en riktigt bra spelare för FaceBook, och många röster tror att en bandpage på FaceBook med SoundCloud-spelare kommer att bli den givna ersättaren för Myspace. SoundCloud har vi bloggat om tidigare.

Nackdelar: Inte så många möjligheter att styla sin profil (snarare fördel?), inte så mycket utrymme gratis.

Alternativ: SoundClick, Reverbnation

Flickr

Flickr känner nog de flesta till, en av de mest etablerade tjänsterna för foton. Jag tycker att Flickr är bättre än konkurrenterna. Flickr har väldigt mycket användare och är därmed spritt och välkänt. Det finns ett bra API som har banat väg för mängder av tredjepartstillämpningar och integrationer av olika slag. Flickr har också bra stöd för hemliga länkar där man kan dela dolda album med utvalda och fullständig copyright-hantering där man kan erbjuda sina foton för köp. Med ett betalkonto får man oändligt med utrymme, så Flickr kan funka bra även som säkerhetsbackup för alla ens foton.

Nackdelar: Inte så bra iPhone-stöd, lite meckig sortering av foton.

Alternativ: Picasa

Fler?

Vilka är dina favoritmolntjänster? Posta i kommentarerna!

Anders Bornholm
2011-06-10