Iteam
GitHub

Drivrutiner, uppgraderarens gissel - tips på fyra drivrutinsproblem i Windows 7 och deras lösningar

Mitt track record när det gäller installationer av Windows är inte så starkt. När jag skulle installera Vista på min dator hemma för några år sedan så vägrade installationen gå igång från DVD-skivan – varje uppstart resulterade i en blåskärm. Jag fick installera XP först och uppgradera, mot bättre vetande men som enda möjlighet. Vistainstallationen blev OK, men att starta s.k. managed shortcuts (sådana som skapas av t.ex. Office och inte pekar på en filsökväg utan på ett magiskt id) gick aldrig i den installationen.

Min första Windows 7 beta-installation gick bättre, men mitt första användarkonto blev det något fel på vilket gjorde att jag inte kunde installera någonting. Ett nytt användarkonto senare var allt så gott som bra, utom att Media Center hängde sig vid avslut varje gång och startade upp sig själv igen (bara en gång som tur var). Jag uppgraderade Windows 7 till RC, vilket gick bra men inte löste Media Center-problemet. När jag skulle installera Windows 7 RTM på jobbet så stannade den upp c:a 10 minuter mellan varje moment, medan kollegornas installationer tickade på och var klara på en tredjedel av tiden. När installationen väl var klar funkade den fint dock.

Jag uppgraderade till Windows 7 RTM hemma  igår – det gick inte bra :-). Efter installationen gick ett fåtal program att starta ordentligt. Största delen (IE, Chrome, FireFox, Office-programmen etc.) startade men visade inga fönster. Så det fick bli en fullständig ominstallation – lika så bra kanske... Men jag hade lyckats glömma bort några av de fiffiga tricks som hade fått igång alla mina enheter, som tillverkarna i vissa fall har bestämt är för gamla för Windows 7. Så här kommer de bästa råden från en som har fått en Windows 7-installationsförbannelse över sig:

Grafikkort: ATI X1950 Pro

Problem: Med Microsofts inbyggda drivrutin så funkar allt fint – förutom att man inte kan ställa in overscan på TV out. För mig som har en gammal TV så blir detta lite katastrofalt, med svarta sorgkanter på alla sidor. ATI har bestämt att 1950 Pro är så gammalt att det inte behöver stödjas i de nya versionerna av Catalyst.

Lösning: I Windows 7 beta försökte jag installera Catalyst och lyckades lite halvdant. Jag fick in drivrutinen till slut och ett skakigt men ibland fungerande Catalyst Control Center som åtminstone funkade tillräckligt länge för att ställa in overscan. Nu lagom till Windows 7 RTM har man släppt en s.k. Legacy driver som egentligen bara är till för Vista men som funkar fint i Windows 7. Man varnas om att den inte har stöd för Windows nya grafikkortsdrivrutinsarkitektur (jorå 32 bokstäver) WDDM. Jag har inte märkt några nackdelar, och för mig är det mer värt hursomhelst att få bra TV out.

Ljudkort: Terratec Aureon 7.1 PCI (och säkerligen även 5.1 PCI)

Problem: Terratec var ganska tidigt ut med 64-bitarsdrivrutiner till Vista, vilket förstås var bra. Från och med Windows 7 beta (fram till och med RTM) så har det dock funnits ett problem. Drivrutinerna funkar fint, men kontrollpanelen fungerar inte. När man startar den så hänger sig datorn i princip helt. Muspekaren går att flytta litegrann, om man har tålamod att vänta 5 minuter varje gång man rör musen. Jag misstänker att något i kontrollpanelen drar 100% CPU i själva drivrutinen, för inte ens Task Manager går att öppna.

Lösning: Efter lite efterforskning så kom jag fram till att Terratec har byggt sina ljudkort med kretsar från Taiwanesiska C Media. I Aureon 7.1 PCI sitter en modifierad C Media-krets som heter 8738. Det visar sig att C Medias egen referensdrivrutin, som också innehåller kontrollpanelen, fungerar fint i Windows 7 x64! Tips till OEM-tillverkare: lägg inte in en massa egna onödiga grejer i drivrutinerna om ni inte orkar hålla jämna steg med originaltillverkaren.

Externt ljudkort (m.m.): Line6 Monkey

Problem: Line6 är ett företag som gör väldigt trevliga gitarrprodukter, t.ex. multieffekter som Pod X3 Live och USB-ljudkort för gitarrer som Toneport UX2. I Windows 7 x64 funkar dock inte nedladdnings- och inställningsprogrammet Monkey. Drivrutinerna för USB funkar, så att spela in o.s.v. går bra, men att ändra inställningar, uppdatera firmware och annat går inte.

Lösning: Problemet uppstod i Monkey 1.27. Installerar man version 1.26 så funkar allt fint! All annan Line6-programvara kan installeras i senaste version, bara man behåller version 1.26 av Monkey. Line6 behöver jobba lite på drivrutinerna också – även om de i regel funkar så har jag fått flera blåskärmar där det uttryckligen står att det är deras drivrutiner som har kraschat.

Windows Media Center

Problem: OK, Media Center är ingen hårdvara och det är inte drivrutiner som krånglar – men det kan passa här ändå. Media Center sägs ha stöd för MKV-filer. De funkar dock inte att spela upp. Dessutom kan man hur många codecs och filter man än installerar (t.ex. ffdshow och directvobsub) inte få till textning till filmer i Media Center, trots att det fungerar i Windows Media Player.

Lösning: Orsaken till att ffdshow och andra codecs och filter inte fungerar i Media Center är att Windows 7 innehåller en helt ny arkitektur för video- och ljudavkodning som heter Microsoft Media Foundation (MMF). MMF använder helt enkelt inte DirectShows codecs och filters. Det enklaste sättet att få Media Center att använda DirectShow är genom att ladda ner ett codec-paket som heter Windows 7 Codecs. I normala fall skulle jag avråda från codec-paket, men i det här fallet är det så komplicerat att få till själv att Windows 7 Codecs är enklare. Dessutom finns det en utmärkt kontrollpanel där du kan bestämma själv helt och hållet vilka komponenter som ska användas (glöm inte X64 components om du kör 64-bitars Windows 7). Finns det några nackdelar med denna lösning? Jag tycker själv att Windows 7s inbyggda MMF-codecs ger bättre bildkvalitet än t.ex. ffdshow. Om du inte absolut behöver textning t.ex. så kan du lika gärna fortsätta använda MMF. Knäppast av allt är att MMF faktiskt klarar HD-formatet x264 med bravur, men behöver en s.k. splitter för att klara filformatet MKV. En sån splitter ingår också i Windows 7 Codecs.

Till ovanstående tillverkares försvar ska sägas att Windows 7 inte släpps officiellt förrän om 17 dagar, 22 oktober. Än så länge är det bara vi som är Microsoft-partners som har tillgång till RTM-versionen.

Har du några egna tips på saker som har krånglat när du har installerat Windows 7? Ännu bättre – har du lösningen på de problemen? Maila till tekniken.nu så ska vi se till att dina tips kommer resten av världen tillgodo också!

Anders Bornholm
2009-10-05